Sunde rødebede boller og lidt sundhedsfakta om rødbeden
Rødbede er simpelhen en fantastisk grøntsag, fordi det indeholder en masse gode sager. Du får lige nogle hurtige fact om hvorfor rødbeden er så fantastisk:
- Rødbeden har et utrolig højt indhold af fibre, og derfor virker den meget mættende
- Rødbedens flotte farve skyldes af farvestoffet betamin, som er super sundt
- Rødbeder indeholder C-vitamin og mineraler, der er vigtige byggesten for vores krop
- Rødbeden har et utrolig højt indhold af jern, hvorfor den gamle dage blev brugt som lægeurt mod jernmangel og infektioner
Kilde:
- Et højt indhold af fibre gør, at rødbeden (og andre rodfugter) virker meget mættende.
- Farvestoffet betanin, som giver rødbeden den flotte farve, er super sundt. Selv syltede rødbeder på glas har bevaret det sunde farvestof.
- Rødbeder indeholder C-vitamin, mineraler og sporstoffer, der er vigtige byggesten for kroppen og styrker dit immumsystem
- Pga. det høje indhold af jern, blev rødbeden i tidernes morgen brugt som lægeurt – mod jernmangel og infektioner
Kilde: Denne artikel er fra Søndag
Vi kan vist godt blive enige om, at rødbeden er utrolig sund. Jeg er også vild med den flotte farve, som også giver disse boller en utrolig flot (måske også lidt giftig) farve. Jeg ligger ikke skjul på, at jeg har en svaghed for boller med smør og ost. Det er en af de ting, som jeg synes er utrolig svært at ligge på hylden, når man lever en forholdsvis sund livsstil. Det betyder ikke, at jeg aldrig spiser boller med ost – for det gør jeg, det betyder blot, at jeg ikke fylder mig med det flere gange om ugen. Der skal nemlig være plads til at usunde sager som kager, boller med smør og slik. Jeg kæmper med at holde mig fra usunde sager flere gange om ugen, men i og med at man ikke spiser det hver dag, nyder jeg det også i høj grad, når jeg så giver mig til lov til at “synde”. Derfor er jeg også helt vild med at eksperimentere med sunde fortolkninger eller sundere versioner af klassiske usunde sager, hvilket er temaet for min blog jo 🙂 Derfor er jeg helt vild med sunde bagværker. Indtil nu er min absolutte favorit disse lækre low carb gulerodsboller. De er nemlig fyldt med gulerødder og lav på kalorier. De smager fantastisk med smør og et stykke ost, hvilket stiller min trang til almindelige boller med ost. Nu har jeg afprøvet denne opskrift med rødbeder, som virkelig også blev god!
Sunde rødebede boller
- 400-500 g rødbedepulp eller fintrevet rødbede (du kan bruge rødbede resterne fra din juice = rødbedepulp eller du kan bruge fintrevet rødbede)
- 3 æg
- 0,5 dl vand (undlad vandet HVIS du udelukkende bruger revet rødbede. Ved rødbede pulp er alt saften jo væk, hvorfor man skal tilsætte lidt vand)
- 0,5 dl kokosfibermel (kan erstattes med 0,5 dl mandelmel eller blendede mandler eller 1 almindeligt mel eller fuldkornsmel)
- 1 tsk bagepulver
- 1,5 tsk salt
- 2 spsk Fiberhusk eller dobbelt af den almindelige (kan undlades men tilføj et par spsk ekstra mel så)
- 2 spsk chiafrø (kan erstattes af samme mængde hørfrø)
- 4 spsk hørfrø
Fremgangsmåde:
- Du kan både vælge at blende eller røre massen sammen. Hvis du alligevel har en god blender eller food processer, så brug den, fordi så får dejen en mere fin konsistens
- Blend eller bland rødbede, æg, mel, salt og bagepulver godt sammen
- Tilsæt kokosfibermel, husk, hørfrø og chiafrø. Lad dejen hvile i 20 min
- Form bollerne med fugtige hænder
- Bag bollerne i 20 min ved 175 grader varmluft
De smager super godt – jeg valgte at lave dem med halv rødbedepulp og halv gulerodspulp, da jeg forinden havde lavet en juice🥕
Jeg har netop spist en med salat, agurk, peberfrugt og serranoskinke😃👍🏼